Natuursteen regio Eindhoven
Zoek je naar marmer of wil je natuursteen kopen in regio Eindhoven?
Specialisten in het leveren en bewerken van natuursteen als marmer, travertin, graniet en hardsteen vindt u bij TEGELS.NL in regio Eindhoven. Van tegels, maatwerk tot plaatmateriaal: aanrechtbladen en dorpels of sanitair van natuursteen. Buitengevels en brievenbussen en trappen, traptreden als vensterbanken van natuursteen. In Eindhoven is er heel veel te vinden als je goed kijkt naar de bedrijfspagina’s van de TEGELS.NL partners. Tegels, badkamers, tuintegels en natuursteen zijn branches die nauw met elkaar verbonden zijn. Met natuursteen kun je alle branches voorzien van materiaal, want een tegel van graniet kan ook doorgaan voor tuintegel of travertin banen in de huiskamer en de spoelbak in de keuken of wastafel in de badkamer kan van Marmer of hardsteen zijn. Het gebruik van Natuursteen in Eindhoven is weliswaar niet zo oud als de “natuurstenen weg naar Rome” maar wordt steeds meer gebruikt, begrepen en gewaardeerd!
Wat achterliggende informatie over een aantal soorten natuursteen tegels in Eindhoven
Kalksteen is gesteente dat voornamelijk bestaat uit carbonaatverbindingen en –mineralen en ontstaat door de opeenhoping van (kalkhoudende) stoffelijke overblijfselen van in zee levende organismen. Er kunnen daarom fossielen van zeedieren in voorkomen, zoals schelpen, ammonieten, of koralen. Belgisch Blauwe hardsteen is bijvoorbeeld een vorm van kalksteen die veel restanten van zeelelies bevat en bij de kalksteen “Moleanos” praten we in het tegelzetters vak over “de ouwe zeebodem” die we opnieuw leggen (of natuursteen stellen). Naast Belgisch hardsteen wordt er ook veel Chinese hardsteen, ook wel Asian Blue genoemd, verkocht in Eindhoven. In deze kalkhoudende range van steen hoort ook de klassieke travertinsoort “TRAVERTINO ROMANO CLASSICO”. Travertijn is een term die wordt gebruikt voor afzettingen van calciumcarbonaat die worden gevormd in zoetwateromgevingen, met name warmwater bronnen. Andere bekende kalksteen soorten zijn PERLATO (Laperto of Daino Fossieli), BOTTICINO, JURA en CREMA MARFIL. De temperatuur en druk die nodig zijn om kalksteen om te vormen tot marmer zijn dermate hoog dat mogelijk aanwezige fossielen in de steen vernietigd worden. Dichte massieve kalksteen wordt omschreven als “marmaros” (oud Grieks voor marmer) en is dus gemetamorfoseerd kalksteen. Op het moment dat we het woord “marmer” laten vallen zien de meeste van ons in Eindhoven een grijs aderige witte steen: BIANCO CARRARA. Carrara marmer, Luna-marmer voor de Romeinen, is een soort wit of blauwgrijs marmer dat populair is voor gebruik in beeldhouwkunst en de bouw (decor). Het wit of blauwgrijs marmer wordt gewonnen in de bergen net buiten de stad Carrara in de provincie Massa en Carrara in de Lunigiana, het noordelijkste puntje van het hedendaagse Toscane, Italië.
Kalkzandsteen versus Kalksteen en Zandsteen
De benaming kalkzandsteen wordt zowel gegeven aan een uit kalk en zand samengestelde kunststeen als aan een bepaald type natuursteen. Om verwarring met geperste metselstenen en bouwmaterialen te voorkomen wordt vaak de term "zandige (of zandhoudende) kalksteen" gebruikt, maar afgaande op het percentage kwarts zou men soms beter de term "kalkhoudende zandsteen" kunnen gebruiken. Voorbeelden van kalkzandsteen natuursteen zijn DOLOMIT GROEN/BLAUW, GRIS CATALAN, AZUL BATEIG of PIETRA SERENA? Kalksteen wordt herkend door de zachtheid van het gesteente ( een hardheid minder dan 4 op de schaal van Mohs) en omdat kalksteen krachtig borrelt wanneer er een druppel verdund zoutzuur op valt. Dolomiet is ook zacht, maar reageert slechts zwak met verdund zoutzuur en verweert gewoonlijk tot een karakteristieke, doffe geelbruine kleur door de aanwezigheid van ijzer. Zandsteen ontstaat door sedimentatie van zandkorrels, het zinken van materialen naar de bodem door de honderden miljoenen jaren heen en bestaat voornamelijk uit kwarts. Door verwering wordt een van oorsprong geelbruine zandsteen grijs. Het in de steen voorkomen van bepaalde oxiden en andere mineralen kleurt varianten bruinrood. Commerciële voorbeelden van zandsteen natuursteen zijn Indische zandsteen soorten als DOLPHUR, MINT, KANDLA GREY en KANDLA OCHRE BROWN.
Andere populaire natuursteen tegels in Eindhoven
Graniet wordt veel gebruikt als natuursteen in sierbestrating (tuintegels) of in interieurs: aanrechtbladen, haarden, woonkamer vloeren, badkamerwanden, sanitair (waskom) van graniet. Graniet is een dieptegesteente en dat wil zeggen dat het is gevormd door het ondergronds stollen van magma. Basalt is een uitvloeiingsgesteente dat dicht bij of aan het aardoppervlak gestold is. Doordat graniet op diepte gestold is, hebben de mineralen bij langzame afkoeling de tijd gehad om kristallen te vormen, welke kenmerkend zijn voor graniet LABRADOR SILVER PEARL. Een voorbeeld van basalt is de steen BASALTO DI VESUVIUS. Een kwartsiet is een gesteente dat voornamelijk uit het mineraal kwarts bestaat. Per soort kan het uiterlijk verschillen van regelmatig tot zeer onregelmatig. In de groeve worden schollen steen van de rots gespleten. Het splijtoppervlak verschilt per kwartsiet van ruw tot vrijwel glad en bepaalde onregelmatige vormen worden ook wel flagstones of scherven genoemd. Naast FLAMMET kwartsiet uit Zweden kennen we in Eindhoven ook kwartsiet soorten als DIAMANT G, PORTLAND STONE, CANYON, ALTA, VERDE SPLUGA en meer. Leisteen heeft een sterke splijting en verbrokkelt in dunne, plaatvormige brokken. Leisteen wordt in de natuur gevormd door de metamorfose van kleirijk sediment, zoals schalie of kleisteen. De vorm van de gespleten schollen is onregelmatig en worden ook wel flagstones of scherven genoemd. Vierkante- of rechthoekige tegels worden uit de schollen gezaagd of geknipt. Het natuurlijk splijtoppervlak verschilt per soort van ruw tot vrijwel glad en wordt naast de verwerking die wij kennen ook veel als dakbedekking gebruikt. Benamingen van verschillende soorten en kleuren leisteen zijn o.a. MUSTANG BLACK, JADDISH, FEVI STONE en POEMA.
Alternatieven en keramische marmerlook tegels
Marmer is een kostbare bouwsteen. Daarom wordt weleens een namaakmarmerpatroon aangebracht op hout, dit wordt “marmeren” genoemd. Tegelfabrikanten gebruiken ook in hun designs en patronen de vorming en verrassingen van de natuur. Zo heb je in de tegelwereld houtlook of keramisch parket en betonlook wat op ruwe steen lijkt. De kleuren en eigenschappen van marmersoorten als ROSA AURORA, THASSOS WHITE, ARABESCATO of CALACATTA worden veelal nagebootst op tegels en keramische platen en noemen we natuursteenlook of marmerlook.
Ben jij geschikt voor natuursteen of wordt het kunststeen of natuursteenlook in huis
Wanneer ben je geschikt voor natuursteen, hoe ga je met beschadigingen van jouw natuursteen om? Natuursteen is een materie uit de natuur en “leeft”! Je kunt jouw marmer goed beschermen en schoonmaken met de juiste en daarvoor ontwikkelde onderhoudsmiddelen. Laat je door een professional informeren! Desondanks zal je een keer een kras of toch nog een vlekje in de steen ontdekken, wat wellicht niet makkelijk te herstellen is? Een schrale troost is dat het materiaal met jou meeleeft en je ziet figuurlijk het leven terug in de steen, gebeurtenissen in jouw omgeving en die handtekening is ook wat waard.